10 Τρόφιμα που Συνδέονται με τον Καρκίνο και Ποτέ Δεν Πρέπει να Βάλεις Ξανά στο Στόμα Σου

10 Τρόφιμα που Συνδέονται με τον Καρκίνο και Ποτέ Δεν Πρέπει να Βάλεις Ξανά στο Στόμα Σου

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «Η έρευνα έχει δείξει ότι οι περισσότερες μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι το 60 έως 70 τοις εκατό των καρκίνων είναι απολύτως προλήψιμοι μέσω των διαθέσιμων πληροφοριών και απλών αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.»

Πιθανά Καρκινογόνα Τρόφιμα που Πρέπει να Αποφεύγετε

Με αυτήν την ενθαρρυντική δήλωση στο μυαλό, το άρθρο αυτό αναφέρεται σε αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή διατροφική σας ζωή, οι οποίες όχι μόνο θα βελτιώσουν την υγεία σας, αλλά και θα σας δώσουν γνώση για ορισμένα πιθανώς καρκινογόνα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη του καρκίνου.

1. Κονσέρβες με Επένδυση BPA

Αυτό το συστατικό, που βρίσκεται σε σκληρά πλαστικά και ρητίνες, χρησιμοποιείται για την επένδυση μεταλλικών κονσερβών. Εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα έχουν συνδέσει το BPA με καρκίνο, στειρότητα, διαβήτη και παχυσαρκία. Εκτός αν ένα κονσερβοποιημένο προϊόν αναγράφει ότι είναι χωρίς BPA, πιθανότατα περιέχει διφαινόλη Α (BPA). Το BPA βρίσκεται επίσης σε πολλά πλαστικά προϊόντα και οδοντιατρικά σύνθετα.

2. Επεξεργασμένα και Καπνιστά Τρόφιμα

Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα λειτουργούν ως συντηρητικά για να αποτρέψουν τη σήψη των τροφίμων και επίσης προσδίδουν χρώμα στα κρέατα. Όταν μαγειρεύονται, τα νιτρικά και νιτρώδη μετατρέπονται σε παραπροϊόντα που ονομάζονται ενώσεις Ν-νιτροζο, όπως οι νιτροζαμίνες και οι νιτροζαμιδες. Οι ενώσεις Ν-νιτροζο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Παραδείγματα επεξεργασμένων κρεάτων που πρέπει να αποφύγετε είναι το μπέικον, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, το πεπερόνι, το προσούτο, το beef jerky και το σαλάμι.

3. Ιχθυοκαλλιέργειες

Σύμφωνα με το Food and Water Watch, τα ιχθυοκαλλιεργημένα ψάρια περιέχουν υψηλότερα επίπεδα χημικών ρύπων από τα άγρια ψάρια, συμπεριλαμβανομένων των PCB, που είναι γνωστά καρκινογόνα. Λόγω του συνωστισμού στις ιχθυοκαλλιέργειες, τα ψάρια είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες, αυξάνοντας την ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών. Επίσης, είναι πιο επιρρεπή σε θαλάσσιες ψείρες, γεγονός που σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται και με παρασιτοκτόνα.

4. Ψητό Κρέας στη Σχάρα

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) παράγονται από ορισμένους τύπους καύσης, όπως το κάψιμο άνθρακα ή ξύλου. Πρόβλημα δημιουργείται όταν το λίπος από το κρέας στάζει στη φωτιά, δημιουργώντας φλόγες και καπνό, που επιτρέπει στους PAHs να προσκολλώνται στο φαγητό που ψήνετε, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες.

5. Υδρογονωμένα Λάδια

Τα υδρογονωμένα λάδια, γνωστά και ως trans λιπαρά, είναι προϊόντα τεχνητά παρασκευασμένα. Αυτά τα λάδια έχουν χημική δομή που έχει τροποποιηθεί ώστε να αποτρέπεται η φθορά τους και να αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους.

Το Harvard School of Public Health επισημαίνει ότι τα trans λιπαρά προάγουν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και τη φλεγμονή και συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη, μεταξύ άλλων χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, εκτός από την χημική εξαγωγή από την αρχική τους πηγή, χρησιμοποιούνται χημικά για να καλύψουν τη μυρωδιά και να αλλάξουν τη γεύση του λαδιού.

6. Ποπκόρν Μικροκυμάτων

Οι σακούλες τους έχουν επίστρωση με περιφθοροαλκύλια, περιφθοροοκτανικό οξύ (PFOA) και περιφθοροοκτάνιο σουλφονικό οξύ (PFOS) για να αποτρέπουν τη διείσδυση λαδιού. Όταν θερμαίνονται, αυτές οι χημικές ουσίες διαρρέουν στο ποπκόρν και όταν καταναλώνονται, εμφανίζονται ως ρυπαντές στο αίμα.

Το PFOA έχει συνδεθεί με όγκους σε όργανα ζώων (συκώτι, πάγκρεας, όρχεις και μαστικούς αδένες σε αρουραίους) και με αυξήσεις στον καρκίνο του προστάτη σε εργάτες που εκτίθενται σε PFOA.

7. Μη-Βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά

Τα συμβατικά καλλιεργημένα προϊόντα παράγονται με χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και γενετικά τροποποιημένων σπόρων (GMO). Τα φυτοφάρμακα, ειδικά, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Για να μάθετε περισσότερα για τους κινδύνους των συμβατικών τροφίμων, διαβάστε τον οδηγό του EWG για τα φυτοφάρμακα στο «Shopper’s Guide to Pesticides in Produce» του 2015.

8. Επεξεργασμένα Τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα κρέατα τείνουν να είναι πλούσια σε νιτρώδη και νιτρικά, συντηρητικά που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και άλλων τύπων. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης γεμάτα από λευκό αλεύρι, ζάχαρη, λάδια, χρωστικές, αρωματικές ουσίες και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

9. Επεξεργασμένη Ζάχαρη

Οι ερευνητές έχουν βρει συνδέσεις μεταξύ της ζάχαρης και πολλών προβλημάτων, όπως ανθυγιεινά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, χαμηλά επίπεδα HDL, αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, υψηλά τριγλυκερίδια, παχυσαρκία, καταστολή του ανοσοποιητικού, αρθρίτιδα και πολλά άλλα. Τα καρκινικά κύτταρα επίσης ευνοούνται από τη ζάχαρη.

10. Αναψυκτικά / Αθλητικά Ποτά

Τα αναψυκτικά και τα αθλητικά ποτά δεν έχουν σχεδόν καμία θρεπτική αξία. Περιέχουν υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη, χρωστικές, βρωμιωμένο φυτικό λάδι (φωτοπροστατευτικό) και ασπαρτάμη, που έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η αποφυγή αυτών των τροφίμων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Με μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιμέλεια άρθρου: Thebrief.gr